Rasmus Nørlem i marken Skræddersyet privat rådgivning

RÅDGIVNING: RN-FarmAdvice er et nystartet privat firma, der som sin special-niche tilbyder målrettet rådgivning til små nyetablerede fritidslandbrugsbedrifter.

For stadig flere i byen går drømmen om et sundt og aktivt liv på landet i opfyldelse. Og selv om livet på landet kan være spændende, overraskes mange af det meget arbejde, der følger med omkring drift og papirarbejde. Pasning af mark og dyr kræver tid. Det gør også alt det administrative omkring økonomi og drift.

Men hjælpen kan være blot en telefonopringning væk. 1. marts i år tog Rasmus Nørlem, Sorring, springet fra syv års ansættelse som planteavlskonsulent hos LandboØst og blev selvstændig med sin private rådgivningsvirksomhed RN-FarmAdvice.

- Jeg ønskede nye udfordringer og prøve nye ideer af, fortæller Rasmus Nørlem, der har fundet sin egen niche, som han især satser på – nemlig rådgivningshjælp til nyetablerede fritidslandmænd. Og Rasmus opdeler dem i to kategorier: - de der kommer fra landet og de der kommer fra byen:
- Det er vigtigt at få fastlagt, hvilke drømme og planer man har med at flytte på landet. Det gælder både med hensyn til børn, dyr og arbejdstid. For mange overraskes over, at det ikke kun er lutter idyl, men også masser af arbejde, der venter derude på landet:

- Mange kører sur i det meget arbejde og de lange afstande, der pludselig er til alting, som eksempelvis, når børn skal bringes og hentes i skole og fritidsaktiviteter, forklarer Rasmus, der derfor også målretter sin rådgivning mod især de unge familier, der flytter på landet. Og mange af problemerne kunne være undgået med en god rådgivning inden beslutningen om at flytte på landet er taget og slutsedlen på landejendommen er skrevet under.

- Faktisk kunne det være optimalt, hvis man kunne lave et samarbejde, hvor jeg er med rundt på ejendommen sammen med ejendomsmægleren ved fremvisningen, og undervejs kunne rådgive om de muligheder og udfordringer, der kunne ligge i ejendommen for den pågældende familie, forklarer Rasmus Nørlem, der dog samtidig erkender, at den plan nok har længere udsigter, da mange ejendomsmæglere formentlig ville se hans tilstedeværelse som en »hæmsko« frem for en fordel i forbindelse med et ejendomssalg.

Landsdækkende rådgivning
Det er dog ikke kun de helt små fritidsbedrifter, som Rasmus Nørlem med RN-FarmAdvice, tilbyder rådgivning. Kunderne er også de større bedrifter, hvor han tilbyder rådgivning indenfor planteavl, som er hans eget speciale. Men også indenfor kvæg, svin og økonomi tilbydes der ekspertise, da RN-FarmAdvice har både konsulenter, rådgivere og dyrlæger tilknyttet virksomheden. Men hvorfor overhovedet bruge et privat rådgivningsfirma? Jo, ifølge Rasmus Nørlem er der flere fordele:

- Eksempelvis afregner jeg kun effektiv tid, ligesom der heller ikke pålægges nogen gebyrer. Samtidig får man en engageret konsulent, der kan tage hele bedriften med, og som står til rådighed hele døgnet – også i weekenden, siger Rasmus Nørlem, der allerede har fået en del faste kunder i sit kartotek.

Lige for tiden er han ofte at finde ude i marken på markbesøg, da han her i foråret har indgået et samarbejde som freelancerådgiver for Århus-Hadsten Landboforening, der foreløbig kører frem mod 1. juli.
TEKST OG FOTO: JOHN ANKERSEN